Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen van het zenuwstelsel, meerbepaald de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Ze kunnen discrete of duidelijke motorische, sensorische, neuropsychologische en emotionele gevolgen veroorzaken in het dagdagelijks leven, zowel voor de personen met het letsel, als voor zijn of haar omgeving. Om de zelfredzaamheid en het psychologisch welzijn zo optimaal mogelijk te krijgen en te behouden, is therapie dus van ontzettend groot belang.
MINT biedt ambulante mono/interdisciplinaire hulpverlening voor volwassen met niet-aangeboren hersenletsels en neurodegeneratieve aandoeningen in de acute, post-acute of chronische fase.
Afhankelijk van de persoonlijke doelstelling kan de patiënt zich aanmelden bij de klinische neuropsychologe, neuro-ergotherapeute en/of neurokinesitherapeute. Indien aangewezen en met toestemming wordt ook overlegd met de verschillende disciplines voor een geïntegreerde behandeling.
Inge Debast is klinisch (neuro)psychologe. Bij MINT staat ze in voor behandeling en begeleiding van personen met psychologische moeilijkheden waaronder NAH, zowel op cognitief, emotioneel als gedragsmatig vlak.
Een belangrijke taak van de neuropsycholoog is om op basis van eerder neurologisch onderzoek informatie en advies te geven aan de cliënt en zijn of haar directe omgeving, over de vastgestelde gevolgen en de impact van het hersenletsel, alsook tips en handvatten aan te bieden naar omgang hiermee. Daarnaast worden de cliënt en de omgeving ook begeleid in het aanpassings- en verwerkingsproces.
Tenslotte kan men bij Inge ook terecht voor behandeling van bepaalde ziektebeelden, zoals angststoornissen, depressie, impulscontroleproblemen, … al dan niet na het oplopen van een NAH. Haar werkwijze is oplossingsgerichte en cognitief-gedragsmatige gesprekstherapie.
Ook kan revalidatie of training aangewezen zijn waaronder aandachtstraining, training om vermoeidheid aan te pakken, …, waarbij dan wordt samengewerkt met o.a. ergotherapeut of kinesitherapeute.
Emmy Fieremans is ergotherapeute met een ruime expertise binnen de neurologische revalidatie. Als ergotherapeute richt ze zich op de motorische (evenwichtsproblemen, verlies van spierkracht, problemen met stappen, fijn motorische problemen,…) en/of niet-motorische (problemen met aandacht en concentratie, geheugenproblemen, visuele problemen,…) stoornissen en beperkingen ten gevolge van het niet-aangeboren hersenletsel of de neurodegeneratieve aandoening.
Daarnaast besteedt ze aandacht aan de gevolgen hiervan voor het zelfstandig functioneren binnen de diverse levensdomeinen van de patiënt. De doelstellingen zijn een optimale functionaliteit, beter welzijn en positieve gezondheid. Stimulatie van het zelfmanagement staat hierbij voorop, zodat men zo adequaat mogelijk kan omgaan met de uitdagingen die het letsel of aandoening stellen. Waar mogelijk wordt er ook preventief gewerkt. In dit kader worden diverse therapeutische technieken en methodieken aangewend.
Bij aanvang van de revalidatie worden de patiënt zijn hulpvraag, huidige mogelijkheden en beperkingen in kaart gebracht. Op basis hiervan worden de persoonlijke revalidatiedoelstellingen geformuleerd. De inhoud, frequentie en duur van de sessies variëren naargelang deze doelstellingen en de vooropgestelde indicatie. De ergotherapeutische sessies kunnen naast gerichte oefeningen, ook screening, advies en educatie omvatten.
Elise Flamend is naast manueel therapeute ook neurokinesitherapeute. Hoewel beide specialisaties een andere benadering en doelstelling hebben, kunnen manuele technieken ook toegepast worden bij neurologische revalidaties. Op deze manier wordt de patiënt volledig in zijn geheel bekeken en behandeld.
Zij zal een aanvulling bieden op de therapie van de ergotherapeute en de motorische doelstellingen (zoals spierkracht, uithouding, evenwicht, stabiliteit, coördinatie, …) verder trachten te realiseren door middel van oefentherapie. Zelfredzaamheid staat bij ons hoog in het vaandel en vereist daarom regelmatige beweging. Ik maak hiervoor gebruik van verschillende soorten therapeutische invalshoeken zoals Bobath, PNF, spiegeltherapie, …
Onze oefenzaal is rolstoeltoegankelijk en mag altijd na of voor de therapiesessies gebruikt worden (indien begeleiding niet noodzakelijk is).
Aanmelden kan op eigen initiatief of na doorverwijzing.
Tijdens het eerste consult verzamelen wij een aantal gegevens over jou en je functionele status. Ook je hulpvraag en persoonlijke doelstellingen worden in kaart gebracht. Wat kunnen en willen we samen bereiken? Dit biedt ons de mogelijkheid om een revalidatieplan en therapeutische aanpak te kunnen vormgeven op maat van jouw noden en wensen.
Voorzie tijdens deze eerste afspraak:
Na dit eerste contact wordt het verder verloop besproken en de nodige afspraken gemaakt omtrent de interventies die worden beoogd. Ook wordt er informatie gegeven over onze werkwijze en de terugbetalingsmodaliteiten waarop je een beroep kan doen. Afhankelijk van de indicatie en huidige klachten zal je al dan niet begeleid worden door één of meerdere disciplines van ons neurologisch revalidatieteam. Alle therapeuten hebben de nodige expertise en opleiding genoten om jou gericht en kwalitatief te ondersteunen in jouw individueel revalidatietraject.
Bij het beëindigen van de sessie(s) kan tevens geopteerd worden om een evaluatie uit te voeren.
Eerste consult (60 minuten): € 60
Voor onze overige tarieven en de terugbetalingsmodaliteiten: zie website of contacteer ons voor meer informatie.
De betaling gebeurt na elke zitting, hetzij anders wordt afgesproken.
Onze praktijk en praktijkruimten zijn volledig rolstoeltoegankelijk.
Problemen met het vervoer en/of de verplaatsing van en naar de praktijk? Transferproblemen in en uit de auto? Ook hier helpen we je graag verder. Vraag gerust hoe we jou hier de nodige ondersteuning en begeleiding kunnen bieden.
Nood aan meer informatie of wens je een afspraak? Aarzel dan niet om ons te contacteren! Contact opnemen kan via mail of telefonisch. Krijg je ons niet meteen aan de lijn? Geen zorgen! Laat je contactgegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug.