Psychologie is een discipline binnen de gezondheidszorg dat zich richt op het menselijk gedrag: hoe gedragen mensen zich? Waarom gedragen ze zich zo? Hoe denken ze? Wat voelen mensen? Wat drijft hen? Enerzijds wordt er individueel gekeken maar anderzijds wordt er ook gekeken naar de interacties tussen mensen onderling en hoe men elkaar beïnvloed.
Voel je je dikwijls neerslachtig, verdrietig, moe, ongelukkig of onzeker?
Ben je snel prikkelbaar of kwaad? Voel je je niet goed in je vel, zit je vast of word je geconfronteerd met moeilijke situaties? Heb je het gevoel niet alleen te kunnen dragen? Dit kunnen allemaal redenen zijn om een psycholoog/psychotherapeut te raadplegen. Je hoeft niet enkel zware psychische problematieken te ondervinden om baat te hebben aan psychologische hulp.
In de klinische neuropsychologie staat de invloed van de werking van de hersenen op ons gedrag centraal. Dit vakgebied brengt dan ook de wetenschappelijke kennis vanuit de neurowetenschappen en psychologie samen.
Als klinisch neuropsycholoog breng ik, op maat van jouw hulpvraag en draagkracht, sterktes en zwaktes in kaart in het functioneren op gebied van cognitie, gedrag, emotieregulatie en/of persoonlijkheid. We gaan te werk aan de hand van gesprekken en eventueel testonderzoek om je nieuwe inzichten te geven over jouw klachten. Tijdens deze therapeutische diagnostiek kan ik tevens een klankbord voor je zijn bij het verwerken van moeilijke gebeurtenissen. Deze kortdurende psychotherapeutische interventie beoogt het zelfvertrouwen te vergroten, moedeloosheid te verminderen en hoopgevend te zijn. Verdere begeleiding bestaat, naast psycho-educatie, uit adviezen (evt. ook aan de directe omgeving) om opnieuw veerkrachtig in het leven te staan naar aanleiding van:
In dit kennismakingsgesprek krijgt de psycholoog een beeld van jouw verhaal, jouw klacht en krijg jij een beeld van de werkwijze en de psycholoog als persoon. We stellen samen de hulpvraag op (waar worstel je mee) en een doel (wat wil je bereiken).
Dit gesprek wordt aangerekend als een gewone sessie en duurt even lang (50 minuten).
Tijdens de volgende sessies gaan we dieper in op je thema. De psycholoog helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, te kijken naar jezelf en inzichten te krijgen.
De regelmaat van afspraken hangt van de cliënt en de hulpvraag af. Soms is het goed om wekelijks af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook.